Tänndalens historia

Krispigt vita vintrar sedan starten 1932!

1930-tal

Hamrafjällets Högfjällspensionat

År 1932 startade bygget av Hamrafjällets Högfjällspensionat. Det var Stina och Olle Halvarsson, föräldrar till Karin Törnberg som startade bygget. Här hittade vi 15 dubbelrum med tvättställ som betydde hög standard vid den här tiden.

Familjen Halvarsson

23 mars år 1933 anlände de första gästerna med häst och släde från Funäsdalen till Hamra Högfjällspensionat.

 

1934 startade plogning av vägen mot Norge.

 

1936-37 byggdes pensionatet ut med nio nya dubbelrum, ny matsal, gillestuga, bar m.m. och bytte namn till: Hamrafjällets Högfjällshotell.

1940-tal

Under andra världskriget rekvirerades hotellet av försvarsmakten och blev högkvarter för gränsförsvaret mot norska gränsen. Många norska flyktingar togs då omhand av familjen Halvarsson som bodde kvar under denna orostid.

Hamrafjällets Högfjällshotell

1947 gifte sig Karin med Rolf Törnberg som sedermera blev värdpar på hotellet och fick 3 barn, Eva, Lena och ”Luppen”.

1950-tal

Färdledare

1950 kom ”Pinnen” Wilhelmsson, legendarisk färdledare och skidlärare till Hamra och startade Pinnens skidskola.

Första liften

1951 blev första liften klar på Hamrafjället.

1960-tal

1962 fortsatte utbyggnad av Hamrafjällets Högfjällshotell till 120 bäddar.

 

1963 ersattes liften på Hamrafjället med linbana. Samtidigt startade familjen Wallstam bygget av Svansjöliftarnas skidområde på Rutfjället.

Linbana

1967 byggde Hamra linbana och nerfarter även på södra sidan av dalgången, Rutfjället.

 

1969 byggdes en servering samt en ny t-bygellift parallellt med linbanan. Samtidigt startade Torgny Bent skidskolan, Härjedalens sportservice i Svansjöliftarnas liftsystem.

1970 & 1980-tal

1977-78 byggdes fler nerfarter, liftar och skiduthyrning, nu startade även bygget av Tännportens skidområde av familjen Berntsson. Kjaergaards skidskola startade sin verksamhet i Tännporten.

 

1984 blev det en sammanslagning av Tänndalen i och med tillkomsten av Buskvallens skidområde. Buskvallen startades av Anders Lundin som redan 1985 sålde anläggningen vidare till familjen Sjödin/Puggioli som varit stamgäster sedan 60-talet.

 

1988-89 såldes Hamrafjällets Högfjällshotell till NCC som här startade bygget av nuvarande Rosa och Röda byn - en byggnation på 75 lägenheter. I Hamra byggdes ett nytt wärdshus av familjen Törnberg som nu satsade mer på liftar, restauranger och skiduthyrningar.

 

1989 sålde familjen Wallstam Svansjöliftarna till familjen Mörtberg. Samtidigt som Härjedalens Sportservice såldes till Kjaergaards skidskola.

1990 & 2000-tal

1995 byggdes det första snökanonssystemet och världstouren i snowboard hade stor tävling i Hamra.

 

1997 lät Tännäs Fritidsanläggningar bygga 8 lägenheter, Mosippan.

 

1999 sålde familjen Sjödin/Puggioli Buskvallens liftanläggningar till familjen Törnberg.

 

2001 byggdes en fyrstolslift i Hamra.

 

2002 Sålde familjen Berntsson Tännportens Liftanläggningar till familjen Törnberg och en satsning på barnområdet Krokskogen kom igång.

2003 lät Fastighetsbygg Söromsjön AB bygga 7 lägenheter, Fjällviolen.

 

2004 blev det en utbyggnad av skidhyra/skidshop i Hamra.

 

2005 byggdes ett nytt barn och nybörjarområde i samband med byggnation av Pinnens Fjällgård. Samtidigt som Härjegårdars lägenhetssatsning lät bygga 12 lägenheter i Brunkullan.

 

2007-2008 byggdes Krokstugan i Tännporten och backbelysning i Hamra blev ett faktum.

 

2008-2009 byggdes Fjällbrudens 12 lägenheter i Hamra av familjen Delin.

2010-tal

Ski Lodge Tänndalen

2010 bygger familjen Delin vidare med Hjortronets 10 lägenheter i Hamra.

 

1 juli 2010 förvärvar Grönklittsgruppen Hamrafjällets lift AB och köper samtidigt Svansjöliftarna av familjen Mörtberg.

 

2011-2012 byggs Ski Lodge Tänndalen.

 

År 2012 den 12 december kl 12.00 invigs Ski Lodge Tänndalen.

 

Sommaren 2013 byggs ett nytt snökanonssystem i Hamra.

 

Sommaren 2014 byggs fler nedfarter i Krokskogen, Tännporten.

 

2016 Utbyggnad av snökanonsystemet till Buskvallen. Det byggs en ny släplift och sexstolsliften Hamra Komfort byggs på rekordfart (11 veckor). Hamrafjällets lift AB tar över driften av Hamra Wärdshus som byter namn till Ski Lodge Kök & Bar. Björkparken i Freeride Paradise invigs.

 

2017. Hamra Komfort färdigställs med värme i stolarna och vindskydd. Utbyggnad av snökanonsystemet i parken i Hamra. Restaurangköket och den gamla värdshusdelen i Ski Lodge Tänndalen renoveras.

 

2018. Tänndalen utses till Skandinaviens bästa skidort enligt en undersökning från analysföretaget Nordic Bench. 6 600 skandinaver har deltagit i undersökningen och Tänndalen hamnar på första plats följt av Funäsdalen på andra och Trysil på tredje.

 

Delins Fjäll & Fastighets AB bygger en ny fastighet (Murklan) med moderna och välplanerade lägenheter för par och mindre familjer. I Pinnens fjällgård byggs fyra nya lägenheter med ski in ski out läge.

 

I backen vid Svansjöliften öppnar det nya fiket White on the Hill.

 

Landets äldsta skidskola, Kjaergaards flyttar hem till Tänndalen och tar skidskolekonceptet till en ny nivå. SkiCamp Tänndalen är en unik produkt bland svenska skidorter.

2019. Tänndalen utses till Skandinaviens bästa skidort för andra året i rad enligt en undersökning från analysföretaget Nordic Bench.

 

Båw fastigheter bygger en ny livsmedelsbutik i Hamra. Butiken är 800 kvadratmeter och får namnet Hamra Livs.

 

Hamra Sportshop och Tänndalen designar egna skidor i limiterad utgåva tillsammans med Fjelltopp. Skidorna handbyggs av familjen Moro i Chiavenna, Italien och kostar från 14 900 kr.

 

Ortalis Group bygger ny fjällby (Fjällöga) med 25 hus. Byn är omgiven av vacker och vild fjällmiljö med ski-in-ski-out och gångavstånd till restaurang och livsmedelsbutik. Fjällöga fångar den holistiska synen på livet; närheten till naturupplevelser och friluftsliv med arkitektur som uppfyller högt ställda krav både estetiskt och funktionellt.

 

Hamrafjällets Lift AB tar över driften och ger nytt liv åt områdets äldsta restaurang, Forbonden.

 

Tänndalens historia fortsätter! Ses i framtiden...

Utforska

Film

Luta dig tillbaka och upplev Tänndalen i rörligt format.

Tänndalsmodus

En film om hur en skidort fungerar, bakom kulisserna och om att hitta mening i tillvaron.