Välkommen hem till Forbonden

När man kliver in i Forbondens värme möts man av en fantastisk doft av nybakade bullar. Just nu är allt lugnt och tyst men vid säsongstarten blir det "andra bullar."

Forbonden i Tänndalen huserar i en vacker gammal linlada. Väggarna är smyckade med linspinnrockar, kopparkannor och gamla bakverktyg. Klassiska furubord kläs av hemvävda dukar. Hit har hungriga gäster varit välkomna sedan 1968 för att få sig något varmt att dricka och gott att äta. 2019 tog Hamrafjällets Lift AB över driften av restaurangen tillsammans med ett gäng fantastiska damer.

 

Med hjärta och rötter i Tänndalen

Det är en varm och sammansvetsad skara jag möter. Det känns som att komma hem till ett gäng vänner – trots att alla inte har jobbat ihop särskilt länge. När idén att ta över Forbonden kom upp var det Anna och Anna som först hoppade på.

 

– Vi har jobbat ihop så länge, och älskar att jobba ihop, det kändes superroligt att få göra detta tillsammans, säger Anna Pettersson. Berit, som arbetat på Buskvallen Café, var given i gänget och både Mona och Britta som länge jobbat med turism var inte sena att ansluta. – De verkade ju ha så roligt, så jag ville också vara med, säger Britta och skrattar. Alla drivs av sin kärlek till Tänndalen och till Forbonden i sig.

 

– Jag har åkt skidor här i Tänndalen sedan jag var liten, berättar Britta. På den tiden hade man ju inga funktionskläder som höll en varm, så man frös ofta. Lyckan var att få gå in på Forbonden, köpa sig ett glas varm saft och värma sig. Det var en fantastisk plats där alla var välkomna.

Från hemmabagare till bybagare

Berit rör sig i köket med van hand. Snurrar bullar som hon inte gjort annat. 

– Jag har nog alltid bakat. Det började med tunnbröd när jag var liten. Jag har ingen egentlig bagarutbildning men kärleken till bakningen har hållit i. För 10 år sedan drev jag ett eget litet bageri. Och nu bakar jag här: och jag bakar inte bara hit till Forbonden – bröd och fika levereras dagsfärskt till både Buskvallens café och Ski Lodge i Tänndalen. Mona och Berit utgör ett välsmörat maskineri. Här är det bara riktiga och rejäla ingredienser som hamnar i de olika degarna: rikligt med stött kardemumma i bulldegen, grötbrödet ska ha hemkokt gröt från grunden. Degarna arbetas och vilar tills de känns precis rätt. Tillsammans lyfter de bort den tunga degen som långsamt ska få jäsa för att bli morgondagens grötbröd.

 

– Hemligheten är att det ska få ta tid och göras med omtanke och kärlek. Då blir det bra varje gång, berättar Berit. Hon står nu och vaktar bullarna som gräddas i ugnen. Äggklockan ringer och hon öppnar försiktigt luckan för att granska bullarna. De behöver några sekunder till i värmen. 

– De är inte klara förrän jag ser att de är klara.

 

 

En plats för alla

Ladan är stor och rymmer fler än 150 gäster. De allra flesta kommer att vara tvåbenta matgäster, men det kommer även att bjudas plats för fyrfota sällskap. – Många som kommer hit har med sig sin hund, men det är inte alla ställen de får komma in på. Varför ska hundarna få vara ute och frysa? Forbonden är så stort – så vi kan verkligen göra plats för alla. I fikasalen längst in skapar man därför en plats där man även kan fika med sina hundar. Vid borden kommer koppelkrokar att fästas och det kommer finnas ett särskilt avdelat utrymme för hundarna som kanske behöver sällskapsvila.

 

Tillsammanstid och högtid

Det är också tänkt att man ska kunna hyra fikasalen för att exempelvis kunna använda som festlokal för såväl bröllop som minnesstunder. Forbonden har dessutom en enorm nedervåning som fungerar som värmestuga för de med egen matsäck.

- Vi vill så mycket, säger Anna Petterson och berättar om att de gärna vill se att Forbonden blir en plats man umgås på i alla väder: såväl styggväder som när man tar en paus från njutförsåkningen.

 

Skidåkarmacka hela säsongen

Ulla som drev restaurangen tidigare har lämnat över flera olika klassiska Forbonde-recept till gänget. – Folk kommer inte bara att känna igen oss eftersom vi jobbat i byn så länge, de kommer att fortsätta känna igen den klassiska Forbonden.

– Vi kommer att driva det på vårt sätt, lägga ner vårt hjärta i allt vi gör här. Det handlar om att ta hand om det fina stället vi har och dess historia, berättar Britta. Därför kommer de fortsätta att servera klassiska skidåkarmackor, dagens soppa och annat gott som man tidigare kunnat beställa på Forbonden. Men ibland med egen touch.

 

En välbehövlig paus

Det har bakats, pyntats, planerats och städats. Nu slår sig alla ner för en välbehövlig lunchpaus med bullar till efterrätt. När alla ätit klart och kaffet dukats fram får vi äntligen smaka på dagens omgång bullar. Och det är precis som att bita i en bit av himlen. Frasigt pärlsocker och välgräddad yta, en smörig smak av kanel och nästan lite knäckig botten.

 

Jag känner mig som fem år när jag hugger in på min tredje bulle. Det skrattas i kör och jag tänker att det är det här Forbonden är: vänligt, varmt och välkomnande. Elden sprakar till och det läggs på mer ved. Snart är det dags att fortsätta med dagens bestyr.

 

Jag vinkar och säger hej då, men tänker mer på det tyska uttrycket auf wiedersehen – på återseende. För jag längtar redan efter att komma tillbaka. Att med vinterbitna kinder och trötta skidåkarben få värma mig med en kopp kaffe och äta dessa fantastiska kanelbullar. Att få komma hem till Forbonden igen.

 

Text & bild: Josefin Torenfält

 

Läsvärt om Tänndalen