Krokskogen och mysteriet med Snömonstret

Alvar, Björna och Lallo bor i Krokskogen, som ligger i Tänndalen. Krokskogen heter Krokskogen just för att alla fjällbjörkarna som växer här är alldeles krokiga och slingriga. Men varför är egentligen träden så krokiga? Det är en spännande historia och den ska du få höra nu.

För länge, länge sedan

För länge sedan, på Storkläppens sluttningar där Krokskogen ligger, levde myskoxar tillsammans med lodjur och björnar. På den tiden var fjällbjörkarna höga och raka och vajade ståtliga i vinden. Här bodde Alvar, som då bara var en liten myskoxkalv.

För det allra mesta var allt frid och fröjd i fjällskogen, men det fanns en sak som Alvar och de andra djurbarnen var rädda för: Snömonstret, som bodde bortom Svansjön någonstans i dalgången mellan Vättafjället och Storviglen. Ingen hade sett det, men ibland kunde man höra ett dovt muller över bergen, då visste man att det var Snömonstret som härjade runt.

När träden blev krokiga som spagetti

En vinter härjade Snömonstret mer än vanligt. Det mullrade och dånade och man kunde se snörök stiga upp som stora moln mot himlen. Myskoxarna började bli oroliga. Tänk om Snömonstret skulle ta sig ända till Storkläppens trygga sluttningar! Myskoxarna bestämde sig för att be träden om hjälp.

Myskoxarna gick och pratade med träden. När dom kom tillbaka sa dom åt Alvar och de andra djuren i fjällskogen att gömma sig i sina bon och hyddor. Snart hördes ett fruktansvärt brakande och dånande och det kändes som att hela fjällsidan skakade. Sedan blev allt tyst och lugnt igen. När Alvar försiktigt tittade ut genom dörren kunde han inte tro sina ögon. Träden som nyss hade varit alldeles raka och höga, var nu krokiga som spagetti och slingrade sig tätt, tätt ihop. Tvärs igenom skogen gick det roliga skogsbanor som svängde både hit och dit. Nu kunde djurbarnen fortsätta att leka och busa i skogen och vara helt trygga – hit in kunde aldrig Snömonstret komma!

Björna och Lallo har flyttat in i Krokskogen

Detta märkliga hände som sagt för länge sedan, när Alvar var liten. Nu är Alvar mycket äldre, och hans busiga kompisar Björna och Lallo har flyttat in i Krokskogen också.

- Kom igen Björna! sisten ner är en gammal myskoxe!

Lallo sätter full fart med sin snowboard och tar sikte på ett nybyggt hopp mellan två fjällbjörkar. Björna spänner pjäxorna och är snart ikapp. Snön yr medan de båda kompisarna svänger, hoppar och flyger ner genom Krokskogen. Strax sladdar dom in framför Alvars Bageri där det vankas varm choklad och bullar.

- Alltså, jag älskar Krokskogen! säger Björna mellan tuggorna när dom sitter runt brasan och pratar med Alvar. Lallo, som nästan alltid är glad och sprallig, sitter ovanligt tyst och ser fundersam ut.

- Alvar, kan inte du berätta historien om Snömonstret igen, säger han plötsligt. Alvar berättar historien från när han var liten igen, som han gjort många gånger förut.

- Jag har tänkt en del på Snömonstret, säger Lallo. Ingen har ju sett det. Vad kan det vara för något? Tänk om det är ett misstag, att Snömonstret inte alls är så elakt som vi tror?

- Usch! tänk inte på det säger Alvar. Vi har det tryggt och bra här i Krokskogen. Snömonstret ska man låta vara. Det är lugnast så.

Det blir tyst en stund. Alla tuggar på sina bullar och sörplar på sin choklad. Plötsligt ställer Björna ner koppen med en smäll och reser sig upp.

- Vi måste ta reda på sanningen om Snömonstret! säger hon bestämt.

Och det brukar vara så med kompisarna Alvar, Björna och Lallo, att när Björna har bestämt sig för något, så blir det så. Och mycket riktigt. Dagen efter står de tre vännerna utanför Alvars Bageri. Alvar har lite motvilligt lovat att följa med sina unga vänner för att visa vägen över fjället, Björna har packat ryggsäcken full med bra-att-ha-saker och Lallo är uppspelt och ivrig som vanligt.

Nu ska dom en gång för alla ta reda på sanningen bakom mysteriet med Snömonstret. Det här blir vinterns stora äventyr!

Men vad händer sen? Det är här DU kommer in i bilden.

Hjälp oss att hitta på slutet på det spännande äventyret, så kan du vinna fina priser!

Tävling

Tävlingsregler och mer information om tävlingen hittar du här!

Barnens Tänndalen

I Tänndalen gör vi vårt allra bästa för att barnen ska trivas.