Fjällvandring

Fjällvandring i världsklass

Att vandra högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck och en mäktig tystnad är kvalitetstid. I Tänndalens närområde finns många vackra vandringsleder att välja mellan.

Fjällvandring i Tänndalen är en upplevelse utöver det vanliga för alla som älskar frisk luft och fantastisk natur. Tänndalen, beläget i Härjedalen, är en av Sveriges mest populära fjälldestinationer och erbjuder en mängd olika vandringsleder som passar alla nivåer.

Guldturer i Tänndalen & Funäsfjällen

Våra guldturer är utvalda dagsturer som tar allt från en timme till en dag att genomföra. Det är en blandning av rundvandringar och tur-och-retur turer. Utforska vattenfall, makalösa toppar, se en bit kulturhistoria och upptäck dina egna smultronställen. Läs mer om några av våra Guldturer längre ned på denna sida!

Oavsett vilken vandringsled du väljer i Tänndalen kommer du att bli överväldigad av skönheten i området och den friska fjälluften. Så ta på dig dina vandringskängor och ge dig ut på en fjällvandring i Tänndalen – en oförglömlig upplevelse som du kommer att minnas för livet!

Big Bench

Big Bench har blivit en succé över hela världen. Nu finns den på fjället i Tänndalen. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Lämmelstigen

Lämmelstigen är en äventyrsstig för barn på fjället i Tänndalen. Längs stigen finns balansbrädor, kojor och djur som har sin naturliga miljö på fjället i Tänndalen. Har kan du bland annat träffa en järv som fiser, fjällämlar som åker sittlift och en stor ståtlig myskoxe.

Kartor

Vandringsleder

Karta över vandringsleder i Tänndalen och Funäsfjällen.

Aktivitetskarta Tänndalen

Sommaraktiviteter och ledkarta i Tänndalen Fjällcykelpark.

Guldturer

Enkelt och hög kvalitet på vandringen är det som gäller för Guldturerna i Funäsfjällen!

Anderssjo A Fallet

Andersjöåfallet

Ett mäktigt vattenfall som du kommer riktigt nära via en trätrappa vid vandringens början. Vidare längs åsryggen på Blomsterfjället Hamra med mycket vacker utsikt.

Längd: 6 km
Svårighetsgrad: Röd
Startplats: Parkering vid Naturrastplatsen till Anderssjöåfallet, på höger sida 1,2 km väster om Tänndalens skidanläggning.

På mindre än tre timmar får du uppleva Anderssjöåfallets dånande närhet, öppna myrmarker och utsikt över en hel fjällvärld. Det är en omväxlande tur upp på blomsterfjället Hamras åsrygg. Vid start finns bord, bänkar och eldstad, perfekt för fika efter vandringen.

Den brantaste delen av stigningen är omsorgsfullt tillrättalagt i en 303 steg hög serie av trätrappor. Byggd för att följa Anderssjöåfallets etapper så pass nära att du formligen passerar genom den fina forssprejen. Turen är enkel att gå för alla som klarar stigningen på 300 meter. Du vandrar, längs en stig upp på Hamrafjällets åsrygg och över en spångad myr. Vid nedstigningen övergår kalfjäll i frodig fjällbjörkskog.

Från toppen av turen kan du pusta ut och blicka ut över Rödfjället, Skenörsfjället, Vättafjället, Vigelskaftet och många fler.

Vandring Hamrafjallet

Blomsterstigen

En lätt och rofylld tur som är välskyltad och guidar till rara blommor och orkidéer. Här kan även många fåglar som lövsångare och bergfink höras ackompanjerade av Hagrunbäckens eviga porlande.

Längd: 2,5 km
Svårighetsgrad: Grön
Startplats: Parkering vid Tänndalens Skiduthyrning

En härlig rundtur genom fjällbjörkskog och över öppna myrmarker. Du rör dig på cirka 800 meters höjd och får sköna vyer över Tännån, Tänndalssjön och Rödfjället. Här formligen andas du in klorofyllet på blomsterfjället Hamrafjällets fot och får ett möte med Härjedalens unika flora. Här växer ett 50-tal blommor som visas av Tänndalens byalags pedagogiska skyltar med foton och text.

I juni kan du få se gullspiran här, en art som bara trivs i den södra fjällkedjan, medan juli är den rikaste tiden vilket dock beror på temperatur och nederbörd. Många växter blommar långt in i augusti men de mest ovanlig orkidéerna blommar under en kortare period. Några av de arter du kan se här är fjällviol, svarthö, orkidéer som fjällnycklar, blodnycklar, brudsporre och jungfru maria nycklar. Även spiror som gullspira, nordspira, lappspira och kung karls spira blommar då.

Du går omväxlande på grusväg, torr stig, blöta marker med spänger och i vått väder kan stigen vara blöt.

Vandring Familj

Hamrafjället

Hamrafjällets 1 137 meter över havet. Här blickar du ut över naturreservatet och den omgivande fjällvärlden som sträcker sig långt in i Norge.

Längd: 6 km
Svårighetsgrad: Röd
Startplats: Hamrafjällets naturreservats parkering vid RV 84.

Bestig blomsterfjället vars kalkrika marker och kalfjällsmiljö utgör en perfekt växtplats för flera hundra arter. På sydsluttningen finns även tusenåriga gravhögar och fångstgropssystem. Vid sekelskiftet fanns många levande sätrar. På myrmarkerna växer mängder av orkidéer i högsommartider.

Skyltar med Hamraleden visar den branta vägen upp till kalfjället, och vidare längs en flackare lutning med vida vyer resten av vägen till toppen. Här blickar du ut över fjällvärlden med toppar i alla riktningar: Skarsfjället, Helags, Sylarna, Rödfjället, Vättafjället och Storvigeln.

Fortsätt stigen västerut till Kjölvejen där stigen tar dig ner till Sydbrantstigen, ta vänster för att vandra tillbaka i vacker fjällbjörkskog längs Hamrafjällets fot. Under augusti möter du manshöga örter som torta, nordisk stormhatt och gigantisk fjällkvanne längs sluttningarna.

Fler fjällaktiviteter

Glada barn i sittliften upp på fjället sommartid

Åk lift till fjälls

Under sommaren tar du dig enkelt upp på kalfjället med hjälp av vår sittlift.

Tänndalen Fjällcykelpark

Porlande bäckar, förförande vyer och släta, sandiga cykelleder för hela familjen.

Sju toppar

Bestig världens sju högsta toppar i miniformat och känn dig som en riktig bergsklättrare.