Big Bench

Jättebänken på fjället

Big Bench har blivit en succé över hela världen. Nu har den hittat till fjället i Tänndalen – i form av en bänk i jätteformat.

Ta sittliften Hamra Komfort upp och promenera eller åk tur/längdskidor i tio minuter tills du kommer till en gigantisk bänk. Klättra upp på bänken. Varför då? Jo för att utsikten är magnifik, för att du kanske möter någon trevlig människa där uppe eller kommer på något smart när du ser fjällen från ett nytt perspektiv. Den som klättrar upp får se.

Om Big Bench Community Project

2010 lät BMW:s tidigare chefsdesigner, Chris Bangle, bygga en klassisk bänk fast i jätteformat. Han ställde den i sin studio i Alta Langa, Italien. Alla var välkommen att klättra upp och blicka ut över den vackra panoramavyn. Under det första året strömmade turisterna till och bänken blev en ikon för Alta Langa. När Chris och hans fru Catherine såg allt gott som bänken gjorde för området startade de Big Bench Community Project för att främja lokalt företagande, turism och hantverk.

Idag finns 191 jättebänkar på olika platser i världen varav en nu, som den enda bänken i norden, tronar uppe på fjället i Tänndalen med Svansjön, Vättafjället, Storvigeln och de andra topparna som backdrop. Att sitta uppflugen på en stor bänk uppe på ett fjäll är något du borde testa minst en gång i livet. Inom Big Bench Community Project finns ett särskilt pass som du kan ta med och få stämplat i när du fått feeling och besöker någon av de andra jättebänkerna i världen.

Bänken är byggd av lokala hantverkare. Projektet går perfekt i linje med det vi kallar Tänndalens Fjällosofi, som handlar om vidga sina vyer, lekfullhet, hitta meningen med tillvaron, närvaro, vänskap, respekt och kärlek.

Fler fjällaktiviteter

Naturen står öppen med mäktig utsikt och med frisk luft till alla. Här finns aktiviteter för hela familjen!

Familj som åker skidor på fjället

Skidåkning

Tänndalens alpina värld är en gnistrande vit buffé full av vita delikatesser på höga och snösäkra höjder.

Sommarens aktiviteter

Vandra, cykla och paddla högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck!

Vinterns aktiviteter

Spännande och rofyllda vinteraktiviteter i Tänndalen för hela familjen!