Hamra Syd

Topptursområde i Tänndalen

Hamra Syd – ett skidområde i Tänndalen utan liftar och nedfarter. Här är det topptur och offpist som gäller. Låt oss berätta vad det handlar om.

Fjällsidan där allt började

Den södra sidan av Hamrafjället, på andra sidan Rörosvägen sett från Ski Lodge, är fjällsidan där allt en gång började här i Tänndalen. När de första skidturisterna hittade till Tänndalen under tidiga 1900-talet så fanns det varken pister eller liftar. Långa träskidor och läderpjäxor användes för att åka både uppför och utför. Så kom ”Pinnen” – en legendarisk färdledare och skidlärare – till Tänndalen och 1951 öppnade den första pisten med tillhörande sittlift på den sydvända sluttningen av Hamrafjället. Av olika anledningar fortsatte sedan Tänndalens skidområde att växa fram på den nuvarande sidan av dalgången. Den första liften monterades ner och pisten har sakta vuxit igen.

En idé växer fram

Toppturstrenden växer så det knakar. Fler och fler upptäcker tjusningen med att ta sig till toppen för egen maskin och för att sedan njuta av sina välförtjänta svängar utför. Träning och nöje i en härlig kombination. Vi som alltid klurar på nya idéer kom plötsligt på det mest självklara, att öppna Tänndalens första skidområde igen! Vi ger dig skidåkning i sin allra renaste form, utan liftar och liftköer, precis som det en gång började.

Topptur + friåkning

Men, tänker du kanske nu. Fjällsidan finns redan. Vad har ni egentligen gjort? Jo, det ska vi berätta. För det första har skogen försiktigt glesas ur – lagom mycket för att det ska bli njutbar skidåkning, lagom lite för att träden ska fortsätta att samla på sig den härliga lössnön. Vi har röjt både enkla och tuffa leder till toppen. Vi har tagit fram och förstärkt alla roliga features som redan finns i terrängen – klippor, hopp och rännor. Vi kommer att hålla koll på lavinfaran och göra insatser om det behövs, området kommer att ingå i skidpatrullens ansvarsområde. Vår ambition är helt enkelt att skapa ett område med fantastisk friåkning under säkra former. Både för dig som aldrig provat topptursgrejen och för dig som har full koll. Vi tror att det kommer bli hur bra som helst.

Information

Viktigt att veta
Öppettider
Skipass
Tel skidpatrull
Hyr utrustning
Parkering
Hamra Syd 20220212 25 Webb (722991)

Hamra Sportshop

Sugen på topptursutrustning? Vi hjälper dig

Skipass

142 nedfarter, topptursområde, skidbuss och kvällsskidåkning på ett och samma skipass.

Man som sätter upp skylt om lavinfara

Lavininformation

Aktuell lavininformation i Tänndalens skidområden samt ute på fjället.

Guidebyrån

Utforska fjället bortom backar och spår tillsammans med Guidebyrån.